Recensies en reacties

Binnenkort hier te vinden: Meer recensies van Procedures en Pistolen 

Binnenkort hier ook te vinden: Interviews over Procedures en pistolen in o.a. Trouw, Tubantia, rePublic, Algemeen Dagblad en Villamedia, en op radio en tv

VNG Magazine

(nr 13/ juni 2013)

“een page-turner die hier en daar – door het gedetailleerd en soms droogkomische in kaart brengen van de verhoudingen tussen alle betrokkenen – doet denken aan ‘Het Bureau’ van J.J. Voskuil”

“de lezer kan niet anders dan concluderen dat Pool met betrekking tot alle partijen buitengewoon helder en zorgvuldig is geweest.”

Website Stichting Beroepseer

“[…] een onpartijdige, zorgvuldige weergave […] van de gebeurtenissen en de achtergronden van alle zaken die van invloed zijn geweest.”

“Het boek maakt pijnlijk duidelijk dat de bestuurders van Almelo niet alleen slecht konden omgaan met de media. Ze konden ook niet omgaan met kritiek.”

“We zien ook dat wederzijds onbegrip en te weinig transparantie tussen publiek en overheid snel kan escaleren in crisistijd. Wat tanend gezag en een informele dorpscultuur uitrichten.”

“Als je het boek uit hebt, blijf je verbluft achter over zoveel langs elkaar heen praten en leven.”

“Procedures en pistolen is een knap staaltje onderzoeksjournalistiek dat de verhoudingen tussen burger, overheid en media blootlegt. Het is een onpartijdig boek dat verplichte literatuur zou moeten zijn voor burgers en politici.”

Lees de hele recensie hier.

De brandende Opel Zafira van Ahmet O., die dan al met zijn pistolen het stadhuis is binnengegaan.

Een boeiende fact check. De escalatie tussen burger en overheid in dit drama en de invloed van de media daarop heeft zijn op een inzichtelijke wijze in beeld gebracht, zodat de lezer zich een eigen oordeel kan vormen.

– Alex Brenninkmeijer (toenmalig) Nationale Ombudsman

Magistraal. Een veelzijdig beeld van de afgrond die er gaapt tussen burgers en overheid aan de hand van een multicultureel drama. Verplichte literatuur voor burgers én voor politici.

– Prof. dr Meindert Fennema, emeritus hoogleraar politicologie

Een fascinerend boek zowel vanwege de spannende gebeurtenissen als door de intrigerende inkijk in de bestuursstijl. Dat laatste is natuurlijk een onderwerp dat ver boven Almelo uitgaat. Ik heb het met rooie oortjes gelezen.

– Ed van Thijn, oud-minister van Binnenlandse Zaken, oud-burgemeester van Amsterdam, oud-hoogleraar UvA

Iedereen die dit verschil wil doorgronden, in al zijn beklemmende details, moet het boek Procedures en Pistolen van schrijver/onderzoeker Mirjam Pool lezen, dat vorige week uitkwam. Het beschrijft hoe het werkelijk toegaat in het lokale bestuur, waarom willekeur er volkomen logisch is, en vooral: waartoe dit kan leiden.

– Tom-Jan Meeus in NRC

Het hele artikel van Tom-Jan Meeus staat hier