Brief Ahmet O. over zijn situatie in de PI (6 november 2011)

Kort nadat hij een hartinfarct heeft gehad schrijft Ahmet O. een brief aan de ‘Media en Nederlandse pers’. Hij schrijft dat hij in de gevangenis doelbewust ‘buitenmenselijk’ wordt behandeld en dat zijn hartinfarct hier een gevolg van is.

Ahmet roept de media op verhaal te halen bij minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Fred Teeven, die tot nu toe geen gehoor hebben gegeven aan Ahmets klachten. Ook wijst hij (nogmaals) op de kwade rol die hun mede-VVD’er Menno Knip – ten tijde van de gijzeling burgemeester van Almelo en tegenwoordig lid van de Eerste Kamer – in zijn ogen heeft gespeeld. In feite is het hartinfarct veroorzaakt door de vriendjespolitiek die er zou heersen in Almelo.

Hij schrijft: “De heren schaden de image en de toekomst van de Nederlandse Staat, de positie van Nederland in de wereld. Waar de heren alleen nog maar aan denken is: hoeveel nog meer horeca’s of uitgaansgebieden in Almelo geopend moeten worden voor de vrienden.”

Ter compensatie van het hem aangedane leed eist hij bij het ministerie van Justitie een schadevergoeding van vijfitg miljoen euro. Dat is althans wat hij schrijft; het onduidelijk of hij daadwerkelijk een claim heeft ingediend.

 

De brief is namens Ahmet O., die zelf geen Nederlands kan schrijven, opgesteld door zijn echtgenote.