Artikel
Overijssels Boek van het Jaar 2013

ZWOLLE - Een mooie prijs voor Procedures en pistolen, met prachtige woorden van de jury. Op 13 maart 2014 ontving Mirjam Pool uit handen van gedeputeerde voor Cultuur Hester Maij de prijs voor het Overijssels Boek van het Jaar in de categorie non-fictie.

De vijf leden tellende jury was unaniem in zijn oordeel en kwam met het volgende rapport:

Juryrapport ‘Procedures en pistolen’

Onthullend en onthutsend kijkje over de rand van de diepe kloof die er gaapt tussen burgers en (lokale) overheid in ons land. Met pijnlijke precisie reconstrueert Mirjam Pool de gijzeling van een wethouder en vier ambtenaren in Almelo in 2008 door een restauranthouder van Koerdisch-Turkse afkomst. En legt aldus bloot hoe de ondergronds smeulende veenbrand van opgekropte volkswoede in het post-Fortuin tijdperk door een incident elk moment kan oplaaien. Pool, die de gijzeling door toeval van nabij meemaakt, begint haar onderzoek naar verloop en aanleiding van de gijzeling vanuit verwondering. Hoe komt het, dat de sympathie van het publiek naar de gewapende gijzelnemer gaat en de (volks)woede zich richt op de slachtoffers: dienaren van de lokale overheid. Mirjam Pool legt met bewonderenswaardige afstand genadeloos de hier en daar dubieuze rol vast die de regionale en landelijke media (met name het tv-programma Zembla) speelden in dit gijzelingsdrama.

‘Procedures en pistolen’ is een boek met een hoge urgentie in een multiculturele samenleving, die nog altijd in verwarring is. Verplichte kost voor journalisten, ambtenaren en politici. Van harte aanbevolen voor burgers, die de media kritisch volgen. Goed geschreven, op basis van gedegen onderzoek. Leest als een spannende thriller.