Blog

Over het Gulle Goed in de Groene Amsterdammer

In het kader van de Barbara Ehrenreich-reportagewedstrijd mocht ik een reportage maken voor de Groene Amsterdammer. Ik ging ervoor naar Almelo, naar een plek die velen in die stad (nog) niet kennen maar waar ondertussen in het verborgene goed werk wordt verzet.

Kringloop het Gulle Goed helpt arme mensen spotgoedkoop aan spullen én fungeert als een toevlucht in nood, bij honger of bij (geld)zorgen.

Blog

Onder bewind: Argos over beschermingsbewind en een lastige overheid

Samen met Irene Houthuijs maakte ik de uitzending 'Onder bewind' voor Argos (VPRO, radio 1).

Column

Het diploma van Jennifer

Jennifer is trots. Een halfjaar geleden heeft ze voor het eerst een diploma gehaald. Ze vertelt het grote nieuws meteen nadat ze koffie voor me heeft ingeschonken. Haar zoontje Tom van twee zit te spelen op de vloer. Naast hem ligt een puppy aan het gescheurde vinyl te knabbelen.

Blog

Jeremy

Hij woonde in Almelo, ik in Amsterdam. Telkens als ik voor een paar dagen met de trein naar het oosten vertrok om onderzoek te doen voor mijn boek, verheugde ik me erop om hem weer te zien. En steeds als ik weer op de terugweg was, in de trein naar het westen, treurde ik om hem. Omdat ons weerzien veel te kort was geweest, omdat ik hem opnieuw moest achterlaten. Ik denk niet dat hij het zelf zo ervaren heeft, maar dat maakt me niet uit. Ik had en heb een levensgrote zwak voor Jeremy.

Blog

Pieter Winsemius prijst 'Alle dagen schuld' aan

De cover van 'Alle dagen schuld' is bij het verschijnen van de achtste druk in een nieuw jasje gestoken en toont bovendien een eervolle aanprijzing van Pieter Winsemius: "Indringende verhalen over het complexe probleem van armoede in Nederland: schrijnend dat zoiets kan in een rijk land als de onze."

Winsemius, voormalig minister, is lid van de invloedrijke Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en houdt zich met name bezig met vraagstukken rondom maatschappelijke cohesie en sociale achterstand.

In maart 2013 verscheen de negende druk.

Blog

VVOJ-aanmoedigingsprijs voor 'Alle dagen schuld'

Op 21 november 2008 ontving Mirjam Pool in Brussel de aanmoedigingsprijs van de VVOJ, de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Uit het juryrapport: